Nordichardware Logo


Intel P45 Eaglelake Roundup - Conclusion

Det har vart en intressant upplevelse att få testa de här 4 olika moderkorten. Vi har 3st välkända märken och ett lite mindre känt. Samtliga korten är tänkta att säljas i det övre mellansegmentet, förutom kanske Jetway kortet som är lite mer åt budgetsegmentet. Detta har vi givetvis haft i åtanke när vi betygsatte korten. Överlag så har det vart en hel del småfel och buggar men i övrigt så fick vi ungefär det vi förväntade oss. P45 kretsen i sig är kort och gott en uppgraderad version av P35. och ska man köpa ett nytt moderkort för socket 775 idag, så är det nog P45 eller X48 man ska satsa på.


ASUS P5Q Deluxe
ASUS bidrag är det klart bästa kortet i testet. I nästan alla tester så är ASUS kortet märkvärt snabbare än konkurenterna. Tillsammans med en smart design, bra komponenter och ett imponerande överklockningsresultat, så har ASUS en vinnare. Förutom att själva kortet är bra så har ASUS lagt stor vikt på att visa upp sina specialfunktioner. Expressgate är en typisk sådan funktion som gör att man snabbt och lätt kan starta upp datorn och surfa runt, utan att behöva starta Windows.

ASUS har, som många andra, hoppat på det "gröna tåget" och visar nu upp en ny version av sin EPU teknik. med hjälp av ett chip på moderkortet så kan man spara en hel del energi från datorns olika delar med hjälp av EPU. ASUS EPU visade sig också fungera bättre än Gigabytes motsvarande funktion. Dock visade sig att ASUS kort drar något mer ström än Gigabyte utan EPU.

Det enda som vi har att klaga på när det gäller ASUS P5Q Deluxe, är att kortets LAN anslutning presterade betydligt sämre än de andra korten i testet. Om dessa resultat beror på att ASUS valt en något sämre ethernet-krets är svårt att säga utan mer detaljerade tester. Det är nog få användare som kommer att påverkas av den sämre dataöverföringen i större utsträckning, men det är utan tvekan värt att nämna för dem som jobbar med många och stora filöverföringar. Detta är egentligen det enda smolket i bägaren för ASUS P5Q Deluxe som var nära att knipa både vår Redaktörens Val och Bästa Produkt-utmärkelse. Men ASUS P5Q Deluxe är utan tvekan vårt förstaval bland de testade korten och plockar därmed välförtjänt hem vår Redaktörens val-utmärkelse.
ASUS P5Q Deluxe

Fördelar

+ Högst prestanda.
+ Bäst energispar funktioner (EPU).
+ Bra överklockning med både Dual och Quad.
+ Klarar att köra 4st minnestickor av två olika hastigheter och fabrikat.
+ Expressgate.

Nackdelar

- Dålig nätverksprestanda.

MSI P45 Platinum
MSI P45 Platinum heter kandidaten från MSI. Precis som ASUS och Gigabyte så har MSI satsat på komponenter av hög kvalitet som ska ge kortet bra överklockningsegenskaper och dra mindre energi. Det har man delvis lyckats med också. Kortet är väldigt energisnålt (drog minst av alla) och överklockningen med dualcore är imponerande. BIOSet är enkelt men ändå funktionellt och en riktigt bra sak är att nästan allting i BIOS har en förklarande text.

Det finns dock ett stort problem med kortet, och det är att det inte klarade av att köra våra Cosair Dominator pc8500 minnen. Man får POST men systemet är fruktansvärt instabilt så fort man ställer minnena till rätt klockfrekvens. Därav så kördes minnena långsamare i våra tester och får därför sämre resultat än de andra. Trots detta undantag så är det egentligen bara i minnestesterna som MSI hamnar långt efter. I spelbenchmarks och 3dmark så håller kortet jämna steg med de andra och ibland till och med lite snabbare än konkurrenterna.

Att flasha det här kortet var en bökig historia och jag önskar att MSI överväger att bygga in ett flashprogram precis som ASUS och Gigabyte har gjort.
MSI P45 Platinum

Fördelar

+ Bra prestanda trots lägre minnesfrekvens.
+ Bra tillbehör.
+ Förklarande text för alla funktioner i BIOS.

Nackdelar

- Våra PC8500 minnen fungerade väldigt dåligt.
- Omständidigt att flasha BIOS.
- Sämst överklockning för Quadcore.

Gigabyte GA EP45-DS4
Välkända Gigabyte ställde upp sitt GA EP45-DS4. Precis samma kort som användes under finalen av Gigabyte Cup tidigare i veckan. Gigabyte har fokuserat väldigt mycket kring deras DES system och därför testade vi det extra noga. Tyvärr så är DES aningen sämre än ASUS motsvarighet. En fördel är att DES kan köras utan programvaran ens installerad, vilket är bra.

Gigabyte har gjort ett bra kort som är en värdig uppföljare till P35 serien. Kortet har inga direkta buggar och var det enda i testet som lyckades känna av minnestimingsen helt rätt. BIOSet har allt man kan önska och vi saknar inget särskillt. Det som talar emot kortet är FSB överklockningen. Både med vår E6850 och Q9550 så fick vi längre resultat än vi hade hoppats. Under testet så släppte Gigabyte ett nytt BIOS som skulle hjälpa till vid överklockning av systemet, det gjorde tyvärr ingen större skillnad.

Kortets prestanda speglar kortets sammanfattade betyg. Det är ett bra kort, men inte riktigt lika bra som ASUS.
Gigabyte GA EP45-DS4

Fördelar

+ Bästa BIOS i testet..
+ Bra energisparningsfunktion (DES).
+ Bra prestanda.


Nackdelar

- Snålt med tillbehör.
- Sämre överklockning än förväntat.
- Bara en PCI plats som sitter på fel ställe.

Jetway HI04
Jetway var vårt "wildcard" i det här testet. Alla de andra är från välkända märken som vi är vana vid. Jetway är nya för oss i norden och det var därför lite extra intressant och se vad kortet hade att ge.

Tyvärr så går det utför väldigt. Redan när vi läste specifikationerna så såg vi att kortet inte stöder minnen snabbare än 800MHz. Minenan som vi använde vid testet är på 1066MHz och detta skapade problem. Vi kunde inte köra minenna och processor på orginalhastighet, samtidigt. Minenna fick därför köras i 800MHz och detta påverkar givetvis kortets prestanda.Trots att minnena gick långsammare så är Jetways kort lite långsammare än de andra överlag.

Annars så fungerar kortet bra. Det klarara av det som det är specifiserat för och vi hittade inga direkta buggar och vi hade inga andra problem. Överklockningen var både en glädje och en besvikelse. Att klocka dualcore är en fröjd och Jetway överraskar och får högsta resultat av alla. Quadcore är däremot en hel annan femma. Jetway gör helt om och hamnar istället sist av alla kort.

En positiv sak med kortet är dess manual. Det finns detaljerade instruktioner om hur man installerar hårdvaran, det finns en guide till BIOS och vad alla inställningar gör och i slutet av manualen finns en lista på med POST koder vilket är underbart när man felsöker. Kortet kan vara bra för de som vill bygga en enklare dator utan krav på snabba minnen och överklockningsmöjligheter. Även det mycket attraktiva priset gör Jetway HI04 ett intressant budgetval för dem som kan leva med kortets brister.
Jetway HI04

Fördelar

+ Bäst maxklock med dualcore.
+ Lågt pris.
+ Bra manual.
+ 2st eSATA.


Nackdelar

- Inget stöd för minnen snabbare PC6400.
- Dålig överklockning på FSB och Quadcore.
- Sämre prestanda än övriga kort.
- Dålig placering av start och resetknappar.
- Snålt med tillbehör.

Page 26 of 26

Skriv en kommentar


FORM_CAPTCHA
Byt kod

Våra köprekommendationerVåra köpguider
Undersökning

What is your current type of internet connection at home?Results
RSS Feed