Nordichardware Logo


Youtube höjer ribban med 4K-video vid 60 fps - Såhär ser det ut

Multimedia

Skriven av Anton Karmehed

4k_60pYoutube gör sig nu redo för nästa generations högupplösta videoformat och experimenterar med stöd för 4K UHD upplösning vid en bildfrekvens om 60 bilder per sekund. De första videoklippen uppladdade i formatet finns nu att testa på Youtube och vi har samlat den udda blandning av klipp som erbjuds, bland annat en Star Citizen: Pieces of Eight.

 

Musikbolag pressar Spotify för att omvända gratislyssnare till betalande prenumeranter

Multimedia

Skriven av Anton Karmehed

spotify_717Svenska musiktjänsten Spotify är den i särklass största på marknaden när det kommer till strömmande musik. Företagets affärsmodell har däremot kämpat i både motvind och uppförsbacke sedan dess introducering, åtminstone sett till musikbolagens åsikter. Även om musikbolagen mjuknat något de senaste åren visar det sig fortfarande finnas mycket motstånd.

 

Copyswede granskas i kommande Kickstarter-dokumentär

Multimedia

Skriven av Joel Oscarsson

Copyswede_dokumentar

Copyswede står för insamling av privatkopieringsavgifter i Sverige. Nu kan en dokumentärfilm kallad om organisationen bli verklighet. Svensken Daniel Bramme har startat ett projekt på Kickstarter för att samla in pengar till filmen kallad Copygate. Tanken är att Copyswede ska granskas i sömmarna.

 

MicroSD-kort från Sony sägs ge bättre ljud, kostar tre gånger mer än konkurrenterna

Multimedia

Skriven av Joel Oscarsson

Sony_premium_sound_microSD_forsta

Jakten efter den ultimata ljudupplevelsen stannar inte vid ljudfiler och musikspelare. Även minneskort kan vara en bidragande faktor till ljudkvalitet, enligt Sony. Företaget introducerar i dag ett nytt microSD-kort som sägs vara bättre isolerat mot elektromagnetisk störning än konkurrenterna. Mindre brus kostar dock en saftig summa.

 

VLC 3.0 får efterlängtat stöd för Google Chromecast

Multimedia

Skriven av Anton Karmehed

ChromecastVLCDen populära mediaspelaren VLC kommer inom kort att uppdateras till version 3.0 och med detta bjuds det på flera nyheter för alla trogna användare. Den i särklass mest efterlängtade är stödet för Googles smidiga streamingmodul Chromcast vilket snart låter användare strömma nästan alla former av videoformat trådlöst till sin TV.

 

AMD hånar Nvidia för minneshanteringen i GTX 970

Multimedia

Skriven av Carl Holmberg

r92904gb

Blåsvädret Nvidia hamnat i gällande minnesbegränsningarna i Geforce GTX 970 är långt ifrån över, något som konkurrenten AMD självklart passar på att spinna vidare på. I ett twittermeddelande delar nu det röda laget ut en sågning och lyfter samtidigt fram sina egna produkter ur Hawaii-familjen.

 

Nästa generations MHL får stöd för 8K i 120 hertz och vändbar kontakt

Multimedia

Skriven av Carl Holmberg

superMHL_banner

Både Displayport, HDMI och USB går numera framåt med stormsteg vad gäller maximal upplösning och uppdateringsfrekvens, men det mobila gränssnittet MHL vill nu springa om samtliga. Nästa generations MHL, SuperMHL, klarar av 8K-upplösning i hela 120 hertz.

 

Oculus köper upp Nimble Sense - rörelsespårning i nästa generations Oculus Rift?

Multimedia

Skriven av Carl Holmberg

nimblesense

Vi kan få se en konsumentlansering av Oculus Rift redan nästa år, men en av de stora frågorna är fortfarande vad som är det optimala styrdonet för virtuell verklighet. Nu har Oculus VR köp upp Nimble Sense, ett företag med expertis inom handspårning i stil med Leap Motion.

 

Gangnam Style tvingar Youtube att uppgradera sin visningsräknare

Multimedia

Skriven av Carl Holmberg

gangam_views

Det finns populära Youtubeklipp - och så finns det Gangnam Style. Den koreanska musikvideon är det mest visade Youtube-klippet någonsin, och faktum är att det är så populärt att det nu tvingar Youtube att uppgradera sin visningsräknare vars 32-bitssystem inte längre räckt till.

 

Finska skolor överger skrivstil till förmån för tangentbordsträning

Multimedia

Skriven av Carl Holmberg

keyboards

I ytterligare en satsning för att ligga i framkant inom nätverk, teknik och IT har Finland nu drivit igenom en ganska omfattande förändring i sitt skolsystem. Istället för att lära sig kursiv skrift och skrivstil kommer finska elever istället kunna få träna på tangentbordsskrift.

 

Uppåt 6,5 miljoner terabyte data strömmas från Netflix varje månad

Multimedia

Skriven av Carl Holmberg

http://www.nordichardware.se/images/labswedish/nyhetsartiklar/Multimedia/Netflix_price_change/fullimages/netflix_4k.jpg

Strömmad media har inte lyckats sluka all mediakonsumption på marknaden ännu, men är helt klart på god väg. Netflix är en av världens största aktörer inom just strömmad video och kan nu skryta med att cirka 6,5 exabyte data pumpas från servrarna varje månad.

 

Mozilla släpper hemsida anpassad för Oculus Rift

Multimedia

Skriven av Carl Holmberg

mozvr_2

Mozilla har tidigare uttalat planer på att ta fram ett koncept för en hemsida anpassad för virtuell verklighet, och nu har det projektet burit frukt. Företaget har lanserat en tidig hemsida som med hjälp av WebGL låter en användare med Oculus Rift dra nytta av virtuell verklighet direkt i webbläsaren.

 

Piratpartiet - "Film- och musikbolag arbetar medvetet för att försämra internet"

Multimedia

Skriven av Anton Karmehed

piratpartiet_bildI kölvattnet av stämningsansökan mot internetleverantören Bredbandsbolaget har nu Piratpartiet gått ut med ett officiellt uttalande där partiledaren Anna Troberg vurmar för nätneutralitet och levererar sylvass kritik mot de film- och musikbolag som nu attackerat bredbandsbolaget. En attack som ska vara både orimlig och illavarslande för framtiden.

 

Samsung Galaxy Note 5 - och Oculus Rift - kan få Super AMOLED-skärm med 4K-upplösning

Multimedia

Skriven av Carl Holmberg

http://www.nordichardware.se/images/labswedish/nyhetsartiklar/Kringutrustning/Oculus_DK2_ifixit_teardown/fullimages/OculusRift_linser_717.jpg

I och med att Oculus Rifts utvecklarkit använder sig av Samsungs AMOLED-panel direkt hämtad från en Galaxy Note 3 så är det inte otänkbart att dessa två produkter kan gå hand i hand när det kommer till skärmutveckling. Nu viskas det om nästa generations Note-skärm, en AMOLED-panel med 4K-upplösning och 746 ppi.

 

VR-hörlurarna Avegant Glyph säkrar miljonsponsring från Intel och Snoop Dogg

Multimedia

Skriven av Carl Holmberg

glyph

För ett tag sedan skrev vi om en intressant nykomling inom virtuell verklighet, Avegant. Företagets flaggskeppsprodukt blir ett ett par kombinerade hörlurar och VR-glasögon kallade Glyph, och nu har företaget säkrat nästan 10 miljoner dollar i sponsring från inga mindre än Intel och rapparen Snoop Dogg.

 

Oculus VR:s VD: En konsumentlansering av Oculus Rift ligger "månader, inte år borta"

Multimedia

Skriven av Carl Holmberg

http://www.nordichardware.se/images/labswedish/nyhetsartiklar/Kringutrustning/Oculus_DK2_ifixit_teardown/fullimages/OculusRift_linser_717.jpg

Oculus VR och dess flaggskeppsprodukt Oculus Rift har skalat upp sin verksamhet markant sedan Facebook köpte upp företaget tidigare i år, så frågan många ställer sig är när en konsumentlansering kommer äga rum. I en intervju menar företagets VD att en lansering bara ligger månader bort.

   

Inga nya OLED-TV från Samsung nästa år

Multimedia

Skriven av Carl Holmberg

http://www.nordichardware.se/images/labswedish/nyhetsartiklar/Monitorer/Samsung_Curved_OLED_TV/fullimages/Untitled-2.png

Det ser ut som att LG fortsätter behålla ett försprång inom OLED-tekniken ett tag framöver. Den största konkurrenten, Samsung, har nämligen meddelat att det inte kommer släppas några nya OLED-TV under nästa år - istället kommer man satsa mer på kvantpunktsbaserad LCD.

   

Youtube bekräftar att betaltjänst för musik är på ingång

Multimedia

Skriven av Carl Holmberg

http://www.nordichardware.se/images/labswedish/nyhetsartiklar/Multimedia/Youtube_paid_sub/fullimages/artikelbild.png

Det har flera gånger tidigare ryktats om att Youtube arbetat på någon form av betaltjänst, utöver sin nuvarande helt reklamfinansierade verksamhet. Nu bekräftar företagets VD Susan Wojcicki att en prenumerationstjänst för musik kommer införas längre fram.

   

Google investerar en halv miljard dollar i "cinematisk verklighet"

Multimedia

Skriven av Carl Holmberg

 magic_leap

Virtuell verklighet ser allt mer ut som en trend som är här för att stanna, inte minst efter Facebooks uppköp av Oculus VR. Nu vill även Google ge sig in i leken genom att investera i ett nystartat företag, Magic Leap, som specialiserar sig på så kallad "cinematisk verklighet".

   

Kassettspelare förvandlas till underbart retroinspirerad Spotify-spelare

Multimedia

Skriven av Anton Karmehed

raspberry-piSpotify personifierar den nya musikbranschen och de tekniska framsteg som gjorts sedan strömmande musik över internet blev vedertaget. Nu har en brittisk moddare gjort en retroinsiprerad Spotify-spelare som i en gammal kassettspelare förenar en Raspberry Pi med NFC-teknik i en underbar nostalgitripp.

   

Spotify Familj kapar kostnaden för strömmande musik i större hushåll

Multimedia

Skriven av Anton Karmehed

Spotify_FamilySpotify har närmast på egen hand vänt den svenska musikmarknaden på rätt köl och den omåttligt populära streamingtjänsten för musik har nu presenterat ännu en välkommen nyhet - Spotify Familj. En abonnemangsform som kapar totalkostnaden rejält för hushåll med flera Spotify-användare.

   

Netflix höjer priserna för 4K-streaming

Multimedia

Skriven av Carl Holmberg

netflix_4k

Den populära streamingtjänsten Netflix skyfflar om i sina prisplaner för att ge plats åt sitt nya 4K-material. Numera finns det tre olika prisplaner från den billigaste med en ensam ström utan HD hela vägen upp till premiumnivån som erbjuder upp till fyra strömmar och 4K.

   

Sony kallar VR för revolutionerande - jämför med ljud i stumfilmer

Multimedia

Skriven av Anton Karmehed

Sony är efter Oculus VR ett av de företag som verkligen visat framfötterna när det gäller virtuell verklighet och teknikjätten har minsann stora förhoppningar på tekniken och sitt eget VR-headset Project Morpheus. Sony jämför VR-teknikens mottagande med hur revolutionerande det var när vi först fick höra ljud i filmer.

   

Nya kontakten USB type-C får videostöd via Displayport

Multimedia

Skriven av Carl Holmberg

dp_usb-c

Vi inväntar spänt utrullningen av den nya USB-kontakten USB-C, som kommer introduceras tillsammans med den nya USB 3.1-standarden och som kommer kunna anslutas åt båda hållen. Nu meddelar VESA att en version av USB 3.1 type-C även kommer få inbyggt Displayport-stöd.

   

Oculus Rift Crescent Bay - Högre upplösning, surroundljud och fri rörlighet

Multimedia

Skriven av Anton Karmehed

oculus_IRL_LatencyVR-glasögonen Oculus Rift har ännu inte lämnat prototypstadiet men tar raskt nya steg mot en konsumentlansering. Nu presenterar Oculus VR en ny prototyp som med namnet Crescent Bay ska bjuda på flera nyheter, bland annat integrerade hörlurar med surroundljud, bättre skärm och 360-graders rörelseavläsning.

   

Totem - en Oculus Rift-utmanare med inbyggd 3D-kamera

Multimedia

Skriven av Carl Holmberg

totem_vr

I skuggan av Oculus Rift har flera intressanta utmanare dykt upp för att erbjuda sin egen tappning på virtuell verklighet. I en ny Kickstarter-kampanj presenteras Totem, ett kanadensiskt VR-headset som utlovar fokus på komfort och möjlighet att snabbt se utanför glasögonen med ett par inbyggda kameror.

   

VESA tillkännager Displayport 1.3 - Stöd för 4K i 120 hertz

Multimedia

Skriven av Carl Holmberg

DP_1.3

Moderna skärmar kommer med högre upplösningar och uppdateringsfrekvenser, vilket ställer högre krav på kablar och gränssnitt. Nu har VESA utannonserat nästa version av Displayport-standarden, som ger stöd för 5K- eller 8K-upplösning i 60 hertz eller 4K-upplösning i 120 hertz.

   

Efter succén med Google Chromecast - Microsoft utvecklar konkurrent baserad på Miracast

Multimedia

Skriven av Anton Karmehed

Miracast_MSGoogle Chromecast har blivit en riktig succé med sin breda streamingfunktionalitet och aggressiva prislapp på runt 300 kronor. Framgångarna för Google verkar varit tillräckligt påtagliga att nu Microsoft gör ett seriöst försök att kontra Chromecast med sin egen motsvarighet baserad på Miracast.

   

Intel slår sig samman med 50 cent för att skapa smarta träningshörlurar

Multimedia

Skriven av Anton Karmehed

biosportFitness och träningstrenden fortsätter inom teknikbranschen och nu är det processorjätten Intel som tillsammans med rapparen 50 cent laddar för nya produkter. Rapparens företag SMS Audio och Intel har utvecklat hörlurarna Biosport som förutom sina ljudegenskaper även mäter dina hjärtslag.

   

Tidiga bilder på Samsungs Oculus Rift-utmanare med telefondockning

Multimedia

Skriven av Carl Holmberg

Samsung_Moonlight

Precis som flera andra stora teknikföretag som fått nys om populariteten hos virtuell verklighet så arbetar Samsung på ett eget VR-headset, som förväntas utannonseras under årets IFA-mässa. Vi tar en titt på tidiga bilder och reder ut vad vi har att vänta oss av Samsung på VR-marknaden.

   

Sida 1 av 7

Våra köprekommendationer
Undersökning

Vad har du för internetanslutning hemma?Resultat
RSS Feed